Begeleide
wandeling

Rolampont - Faverolles

Verklaring van het fenomeen


Op het plateau van Langres dringt het regenwater in de zeer gebarsten kalkrotsen. De neergaande beweging van het water wordt gestopt door een ondoordringbare laag mergel. Het water dat zo wordt verzameld, stapelt zich op en vormt een onderaards meer. De overloop van dit meer loopt naar buiten ter hoogte van de bron die zich boven de tufière bevindt.

In de open lucht vormt het weglopende water een klein stroompje. De kalk die zich in het water oplost, zet zich onderweg door een fysisch-chemisch fenomeen af op de vegetatie. De externe warmte en de aanwezigheid van een specifieke microflora die koolstofdioxide opslorpt werkt het fenomeen van de kalkafzetting in de hand.

Zo ontstaat en ontwikkelt de tufière zich in zijn groene omgeving die zorgvuldig wordt onderhouden en vernieuwd door de bosbeheerders van het Office National des Forêts.

De tuftafzetting van Rolampont is de mooiste en de grootste van de streek.

Tufiere de Rolampont

Volg het beekje aan uw rechterkant naar boven tot aan het bruggetje. Steek het bruggetje over en ga naar links tot aan het bord «Type de mousses» (Mossoorten).

Juridische kennisgevingen | Web plattegrond

Office de Tourisme du Pays de Langres - BP16 - 52201 Langres cedex - Tél : 03 25 87 67 67 - Fax : 03 25 87 73 33